Het verrassingselement is onmisbaar in de ontwerpen van onze digitale gast van vandaag. In deze editie van ‘De wishlist van…’ spreken we Dutch designer Ward Wijnant. Ward’s ontwerpen nodigen je uit om ze van dichtbij te bekijken en vanuit verschillende hoeken te ervaren. Zijn ontwerpen zitten vol details; dit zie je ook direct terug op de beelden in dit artikel. We vroegen Ward onder andere wat hij zijn mooist gemaakte ontwerp ooit vindt, en wat er op zijn design wishlist en zijn ontwerp wishlist staat.
Meer ‘De wishlist van..’ blogs bekijken? Je vind ze hier in het overzicht. Bekijk bijvoorbeeld de wishlists van Dutch designers Sanne Kaal, Mickey Philips en Luuk van Laarhoven.
Ward Wijnant is geboren in 1987 en begon zijn carrière aan de Hout- en Meubileringsacademie, waar hij zijn meubeltechnieken en een brede materiaalkennis ontwikkelde. Hij ging daarna naar de Design Academy Eindhoven, waar hij afstudeerde als zelfstandig ontwerper. In 2015 startte hij zijn eigen bedrijf. Ward is een ontwerper die gedreven wordt door de ontdekking van materialen. Met een missie om te experimenteren en diverse technieken te herinterpreteren, creëert hij eigentijdse ontwerpen die prioriteit geven aan detail en precisie.
“Het verrassingselement is integraal onderdeel van zijn creaties, waardoor elk stuk een unieke dynamiek krijgt”
In zijn werk laat Ward zien hoe materialen en de methoden die gebruikt worden om ze te bewerken, de uiteindelijke vorm van een object bepalen. Het verrassingselement is integraal onderdeel van zijn creaties, waardoor elk stuk een unieke dynamiek krijgt. Doordat hij zich richt op de fijne details en afwerking, creëert hij stukken die niet alleen de schoonheid van de materialen zelf laten zien, maar ook de impact van het productieproces duidelijk weerspiegelen. Zo is elk ontwerp van Ward ontzettend interessant om te bewonderen!
Voor Ward speelt het verrassingselement in zijn ontwerpen een cruciale rol. Deze realiseert hij bijvoorbeeld met een onverwachte textuur, een onconventionele combinatie van materialen of door middel van innovatief vormgebruik. Zijn ontwerpen zijn een ode aan de manier waarop materialiteit en proces samen kunnen smelten tot iets dat zowel functioneel als artistiek aantrekkelijk is. BLEND is een voorbeeld van een serie van Ward waarin heel duidelijk een verrassingselement terug te vinden is. Met de serie laat Ward zien dat uit één en dezelfde boom, hetzelfde hout, verschillende patronen en structuren kunnen worden gemaakt. Door verschillende zaagtechnieken toe te passen, de houtnerf bloot te leggen en de ontwerpen op verschillende manieren in elkaar te zetten, krijgt het hout per design een verrassend perspectief. De BLEND serie bestaat uit kasten, lampen en tafels.
“Deze realiseert hij bijvoorbeeld met een onverwachte textuur, een onconventionele combinatie van materialen of door middel van innovatief vormgebruik”
CHUNK is daarnaast een iconisch ontwerp van Ward en heeft de vorm van een spiegel of kandelaar. Het item is gemaakt van aluminiumfolie dat met de hand is gevouwen en onder hoge druk wordt gevormd. Elk stuk heeft hierdoor zijn eigen unieke gewicht en structuur. De textuur krijgt door de toegepaste techniek zijn glans en geeft elk object een geweldige uitstraling. En wat gebeurt er wanneer mensenhanden, in dit geval de handen van Ward, de grenzen van een onbuigzaam materiaal verleggen? Dan krijg je de TWISTED serie. Hierin vind je bijvoorbeeld een stalen kast met hoeken, lijnen en handvatten van gedraaid staal. Stuk voor stuk hele toffe ontwerpen die de moeite waard zijn om eens in het echt te bekijken!
‘Wat maakt iets mooi? Wat maakt iets esthetisch? Ik vind alles wat ik gemaakt heb mooi, anders zou ik het niet produceren. Het gaat voor mij niet alleen om een ontwerp. De techniek die je toepast, hoe je iets produceert, en hoe je vervolgens verbindingen maakt; dat maakt iets bijzonder en zorgt voor mij voor de schoonheid in een object. Een specifiek eigen design vind ik dus lastig te noemen, want iedere collectie heeft weer zijn eigen vormentaal.’
‘Ik zou wel eens een hele kamer of zelfs een huis willen aanpakken om een wereld te creëren waarin alles in een van mijn technieken is gemaakt (de BLEND, CHUNK of TWISTED techniek). Een plek waar ik al mijn ideeën en concepten kan toepassen. Mijn wereld. ’
‘De Pratone van Gufram. Ik zou hem midden in mijn woonkamer plaatsen. Het is zo’n collosaal, sculpturaal object. Een stoel hoeft dus niet op een stoel te lijken; dat opent creativiteit. Een ontwerp als deze laat je anders kijken naar de dagelijkse dingen, dat vind ik ontzettend tof.’
Komt er een tweedehands of showroommodel beschikbaar? Dan krijg je een seintje!
Benieuwd welke items Ward naast de groene Pratone van Gufram nog meer op zijn wishlist heeft staan? Bekijk het via de onderstaande button. Doe inspiratie op en misschien ontdek je zelfs wat nieuwe design items die je nog niet kende. Zie je iets voor je eigen interieur? Zet je favoriete items dan direct op je designweb wishlist. Design ontworpen door Ward Wijnant bekijk je op zijn Instagram account en bekijk en koop je via art.wardwijnant.nl.
De wishlist van Ward
Tip! Wil jij je eigen wishlist ook delen met anderen, ter inspiratie of voor cadeautips? Op je persoonlijke wishlist pagina vind je nu een linkje die je gemakkelijk kan kopiëren en delen!
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.