100% authentiek design
20+ betrouwbare design shops op één plek
Koop design, geen fast furniture
Nieuw en tweedehands design
Designweb - de grootste design zoekmachine

Blik op design #4: ‘Aankooptips voor design’

blog
30-12 2024, 09:00
Robin Noordam

Vandaag deel 4 van de blogserie ‘Blik op design’ van Robin Noordam waarin hij jou als designweb bezoeker vertelt over zijn passie voor design, een stukje geschiedenis hier en daar en natuurlijk over zijn eigen design verzameling. Robin is interieurfotograaf met focus op design, en werkt onder andere voor Moooi en Mass Modern Design. Hij verzamelt het werk van Enzo Mari en is gek op design boeken. Vandaag in deel 4 deelt hij zijn aankooptips voor het kopen van design. Eerdere delen van ‘Blik op design’ gemist? Je vindt ze in dit overzicht terug.

Aankooptips voor het kopen van design

Design heeft vaak een prijskaartje, en niet iedereen kan zomaar naar de winkel gaan en het meubel kopen dat hij of zij wil. Er zijn echter andere manieren om jouw favoriete design item te krijgen. In deze blog een paar opties en tips die je kan gebruiken om toch design te kunnen kopen. Allereerst kan je natuurlijk gewoon sparen voor design. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar wanneer je je richt op dat ene ontwerp dat je aanspreekt, is het extra leuk om het uiteindelijk te kopen nadat je er even voor hebt gespaard. Win-win! De volgende opties hieronder zijn minder voor de hand liggend.

Robin Noordam blog over design en aankooptips
Eetkamerstoelen van Gio Ponti, de Leggera 646

Koop design in delen

Als je op zoek bent naar een aantal eetkamerstoelen, koop dan eerst de helft en later de rest. Het fijne van design is dat veel meubelen jarenlang worden geproduceerd en vaak in een consistent kleurenpalet. Zo kun je altijd nog een extra aantal vinden.

In 2020 kocht ik een set van vier originele eetkamerstoelen van Gio Ponti, de Leggera 646, in heel slechte staat. We hebben ze volledig kaal geschuurd, de verbindingen opnieuw gelijmd en de frames gelakt. De zittingen hebben we opnieuw laten matten en er mooie originele dopjes onder gezet. Nu hebben we fantastische originele stoelen met een strakke uitstraling, maar met karakter. We wisten dat we uiteindelijk een set van acht wilden, dus begonnen we aan de zoektocht naar de volgende set. Drie jaar later vonden we er vier, dit keer in veel betere staat, met alleen wat schade aan het lakwerk. We hebben ze licht geschuurd en gelakt. Nu hebben we er zes rond de eettafel staan. Ze zijn niet identiek, maar dat heeft juist zijn charme!

robin deelt aankoop tips voor design
De opgeknapte salontafel "Liesbosch" van Kho Liang Ie voor ’t Spectrum

Knap design zelf op

Design zelf opknappen is niet alleen een slimme manier om kosten te besparen, maar je leert er ook enorm veel van en het kan heel leuk zijn! Recent waren we op zoek naar een nieuwe salontafel en kwamen we het ontwerp "Liesbosch" van Kho Liang Ie tegen, voor ’t Spectrum. Een eenvoudige tafel met een zwevend glazen blad, die van 1956 tot 1971 in wit, zwart en wenge werd geproduceerd. We wilden wat kleur in de woonkamer en vonden een tafel die eigenlijk voor de container was bestemd. Omdat ik het dan geoorloofd vond om er iets anders mee te doen, gingen we aan de slag. Na een tip van een vriend vonden we een exemplaar met flink wat schade: chips en scheuren in het frame en blad.

We schuurden het frame, vulden het waar nodig met houtvuller en lakten het opnieuw in een eigeel/groene tint die goed bij de jaren '50 past. Het originele stickertje van ’t Spectrum staat weer op de plek waar het hoort. Het blad lieten we opnieuw slijpen. Nu hebben we een tafel die weer jaren mee kan.

Gewoon doen en leren

Normaal houd ik van originele ontwerpen en restaureren, niet van het aanpassen van kleur, maar in dit geval zijn we er heel blij mee! De vorige tafel hebben we kunnen verkopen aan iemand die er nu ook van geniet.

Wees vooral niet bang om ergens aan te beginnen. Gewoon doen en leren! Kijk op YouTube voor handige video's over lakken, schuren, polijsten of lijmen. Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken!
 

Blik op design deel vier van robin Noordam Moooi en Marcel Wanders
De BFF sofa van Marcel Wanders voor Moooi

Hoe kies je de juiste uitvoering en voorkom je een miskoop?

Een kleur of uitvoering kiezen blijft lastig. Online doen merken en winkels hun best om de kleuren zo goed mogelijk weer te geven en duidelijke productomschrijvingen te geven. Het fijnste is natuurlijk om het materiaal in het echt te zien, bij voorkeur in daglicht. Je kunt altijd langsgaan in een winkel om het meubel en de stofstalen te bekijken.

Bij het kiezen van de stof voor onze BFF sofa van Marcel Wanders voor Moooi kwamen we uit op drie kleuren van Kvadrat, Divina Melange. Het nadeel van stofstalen is dat ze altijd klein zijn. Bij een vorige bank maakten we de fout bij het kiezen van de kleur, en dat wilden we niet nog een keer.

"We besloten reststukken stof te kopen van alle drie de kleuren. Dit waren grote lappen van ongeveer 140x1m"

We besloten reststukken stof te kopen van alle drie de kleuren. Dit waren grote lappen van ongeveer 140x1m. We legden ze om de beurt over onze oude bank, zodat we de kleur konden beoordelen bij verschillende lichtomstandigheden. Dit maakte de keuze veel makkelijker, dankzij het grotere oppervlak. Van de overige stoffen maakten we een kussen voor de bank en bekleedden we de zittingen van twee Eames schaaltjes. We hebben nog steeds stof over, maar dat kun je altijd wel ergens voor gebruiken.

Veel design merken hebben tegenwoordig steeds vaker refurbished aanbod

Veel designmerken bieden tegenwoordig refurbished items aan, zodat je een designstuk kunt kopen voor een vriendelijkere prijs. Je kunt rechtstreeks bij de merken terecht, bijvoorbeeld bij Fritz Hansen. Voor goede showroommodellen kun je ook terecht bij gespecialiseerde bedrijven zoals Canoof.
 

aankoop tips voor het kopen van design
Twee Eames MSX ‘schaaltjes’ bekleed met de overgebleven stof
 

Gebruik de design zoekmachine designfinder

Gebruik de zoekbalk van ‘designfinder’ op designweb om gemakkelijk design te vinden. Stel filters in op kleur, merk en budget en vind het perfecte item dat bij jou past!

Wil je liever vintage design kopen?

Liever vintage? Houd dan in gedachten dat er veel fakes op de markt zijn. Lees je goed in, doe onderzoek en koop bij een serieuze dealer. Ga eens langs, bekijk de website en je ziet vaak snel genoeg wie een eerlijk aanbod heeft en kennis van zaken heeft. Je kunt ook daar om hulp vragen.

Een ander punt om op te letten: als je iets moois hebt gezien, wacht dan niet te lang. Als het weg is, kom je misschien niet snel meer een vergelijkbaar item in dezelfde staat, uitvoering of patina tegen. Kijk ook eens naar de minder bekende namen; er zijn fantastische ontwerpen die niet bij het grote publiek bekend zijn. Zo kun je een uniek item vinden voor een beter budget. Belangrijk is wel dat je weet wat je koopt.

Zoek iemand met kennis die je helpt bij je aankoop. Er is vast wel iemand in je omgeving met designkennis. Vraag diegene om mee te denken of te zoeken. Je kunt ook altijd een designwinkel om tips vragen.
 

design aankoop tips blog van Robin Noordam
'you can find inspiration in everything'

Verbreed je horizon over design

Verbreed je horizon en volg niet alleen design trend accounts op social media. Volg bijvoorbeeld je favoriete ontwerper (of de stichting), een interieurwinkel, architectenbureau, musea of zelfs makelaarskantoren zoals The Modern House uit de UK of Architectenwoning uit België. Er is zoveel goede, leuke en informatieve content. Zo kom je dichter bij de stijl die bij jou past. En vergeet niet: een interieur mag groeien, het hoeft niet allemaal in één keer aangeschaft te worden. Lees over de stijl die je aanspreekt en kijk verder dan de grote namen. Er zijn talloze minder bekende, maar fantastische ontwerpen. Duik dieper in de stijl en je zult veel meer ontdekken dan je in eerste instantie dacht.

Als laatste, je interieur mag veranderen!

Je interieur kan zeker veranderen. Het mooie van design is dat je vaak het aankoopbedrag terugkrijgt of zelfs meer, vooral bij vintage items. Zo kun je weer een ander mooi item aanschaffen en iemand anders geniet van wat jij hebt verkocht. Zo heb je alleen maar winnaars! Wat ik vaak tegenkom en zelf ervaar, is dat wanneer je echt voor een item gaat, je je goed hebt laten informeren of hebt gelezen, je je aan het design hecht en het niet zomaar meer wegdoet.

Ten slotte, voor als je deze blog in 2024 leest, fijne Jaarwisseling!

Bekijk actuele prijzen van nieuw en tweedehands design

Bekijk nieuwe, tweedehands en showroommodellen in designfinder

naar designfinder

Design uit dit artikel kopen?

Net zoals in de vorige blogs is niet al het design dat Robin heeft genoemd nog als nieuw te krijgen. Als je hierboven in de blog op de linkjes klikt kom je uit bij het design van de ontwerper of het merk. Zoals de Moooi BFF Sofa. De prachtige Eames MSX zijn niet meer als nieuw te krijgen, maar er zijn genoeg Eames alternatieven die ook lang waardevast blijven. Sinds kort vind je ook tweedehands design in designfinder. We onderzoeken momenteel nog de mogelijkheden om vintage design toe te voegen dat niet meer nieuw verkrijgbaar is.

Naar designfinder

Robin Noordam volgen? Dat kan via zijn fotografie Instagram account @robinnoordam of @maber_interior. Of bekijk meer op zijn website robinnoordam.nl. De foto's uit deze blog zijn geschoten door Robin. 

Terug naar het overzicht

  • Moooi
  • FLOS
  • Kartell
  • Ligne Roset
  • String
  • Hay
  • Artemide
  • Knoll
  • Driade
  • &Tradition
  • Fritz Hansen
  • Foscarini
  • Vitra
  • USM
  • Tom Dixon
  • Louis Poulsen
  • Muuto

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.