100% authentiek design
20+ betrouwbare design shops op één plek
Koop design, geen fast furniture
Nieuw en tweedehands design
Designweb - de grootste design zoekmachine

Blik op design #2: ‘Wat is design eigenlijk en welke stromingen zijn er?’

blog
29-10 2024, 14:00
Robin Noordam | redactie

Vandaag deel 2 van de blogserie ‘Blik op design’ van Robin Noordam waarin hij jou als designweb bezoeker vertelt over zijn passie voor design, een stukje geschiedenis hier en daar en natuurlijk over zijn eigen design verzameling. Robin is interieurfotograaf met focus op design, en werkt onder andere voor Moooi en Mass Modern Design. Hij verzamelt het werk van Enzo Mari en is gek op design boeken. In deel 2 neemt hij je mee langs verschillende designstromingen vanaf circa 1800 en ontdek je wat design eigenlijk inhoudt. Deel 1 gemist? Hier lees je deel 1 van 'Blik op design'.

blik op design deel twee van Robin Noordam
Van schets tot eindproduct, Artemide Eclisse door Vico Magistretti 1965

Wat is design eigenlijk?

Design balanceert tussen functionaliteit en esthetiek. Het zoekt naar oplossingen die zowel bruikbaar als visueel aantrekkelijk zijn. Vaak komt creativiteit samen met technische kennis, wat zorgt voor innovatieve en functionele producten en ervaringen. Het begrip “design”, zoals we het vandaag kennen, ontstond eind 19e, begin 20e eeuw. Het woord zelf komt van het Latijnse “designare,” wat “tekenen” of “aanduiden” betekent en verwees oorspronkelijk naar het maken van een plan of schets.

"Het woord zelf komt van het Latijnse “designare,” wat “tekenen” of “aanduiden” betekent"

Design is breed. Denk aan automotive, mode, horlogerie, architectuur, enzovoort. Maar hier focussen we ons natuurlijk op modern meubelontwerp. Welke stromingen zijn er in de moderne tijd (ca. 1800)? Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste stromingen en ontwerpers.

dit zijn de verschillende design stromingen
Thonet No. 14 door Michael Thonet 1855/1859

De Bentwood-stroming, gebogen hout

De Bentwood-stroming (ca. 1796-1861) draait om een meubelontwerptechniek waarbij hout verhit en gebogen wordt tot vloeiende, organische vormen. Vooral in de 19e eeuw werd deze techniek populair dankzij Michael Thonet, een Duitse ontwerper die deze methode tot in de puntjes perfectioneerde. Zijn beroemdste ontwerp? De No. 14 Caféstoel, een klassieker die bewonderd werd door iconen als Le Corbusier en Picasso.

De Arts & Crafts-beweging en Art Nouveau

De Arts & Crafts-beweging (ca. 1880-1920) was een reactie op de industriële revolutie. Vakmanschap, eenvoudige vormen en natuurlijke materialen stonden centraal. Grote namen? William Morris, Charles Rennie Mackintosh en Gustav Stickley. Art Nouveau (ca. 1890-1910) draaide juist om vloeiende lijnen, organische vormen en decor geïnspireerd door de natuur. Bekende ontwerpers zijn Victor Horta, Hector Guimard, Henry van de Velde en Antoni Gaudí.
 

design komt voort uit verschillende stromingen
In deze sculpturale armstoelen uit Italië is Art Nouveau met Art Deco in harmonie samengevoegd 1950.
Mass Modern Design
 

De Stijl, abstractie, eenvoud en primaire kleuren

De Stijl (ca. 1917-1931) was een Nederlandse beweging die draaide om abstractie, eenvoud en primaire kleuren. Denk aan iconen als Piet Mondriaan, Gerrit Thomas Rietveld, Theo van Doesburg, J.J.P. Oud en Bart van der Leck.
 

Blik op design een blog serie van Robin Noordam
Zigzag stoel en Stapelkastjes door Gerrit Rietveld 1932-1935. Mass Modern Design

Bauhaus, kunst, ambacht en technologie

Bauhaus (1919-1933) was een invloedrijke Duitse designschool die kunst, ambacht en technologie samenbracht. De focus? Functionaliteit, strakke lijnen en geometrische vormen. Bekende ontwerpers zijn Walter Gropius, Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe.
 

Design van Marcel Breuer uit 1925
Tecta S40 door Marcel Breuer 1925 (Tecta 1980). Mass Modern Design

Art Deco, luxe en elegantie

Art Deco (ca. 1920-1940) stond voor luxe en elegantie met strakke, geometrische lijnen en gebruik van dure materialen. Anders dan Art Nouveau had het een gepolijste, industriële uitstraling. Grote namen? Émile-Jacques Ruhlmann en Jean-Michel Frank.

Modernisme, functionaliteit boven decoratie

Modernisme (ca. 1920-1950) koos juist voor functionaliteit boven decoratie, met een minimalistische stijl en nieuwe materialen zoals staal en glas. Belangrijke ontwerpers zijn Le Corbusier, Mies van der Rohe, Eileen Gray, Charlotte Perriand, Jean Prouvé, Jorge Zalszupin, Hans J. Wegner, Alvar Aalto en Gio Ponti, dé godfather van Italiaans design.
 

blik op design een blogserie over design en de geschiedenis hiervan
Cassina Leggera 646 door Gio Ponti 1951

Mid-Century Modern, innovatief gebruik van nieuwe materialen

Mid-Century Modern (ca. 1945-1970) borduurde voort op het modernisme, met organische vormen, strakke lijnen en vernieuwend gebruik van materialen. Denk aan namen als Charles & Ray Eames, Verner Panton, Pierre Paulin, Martin Visser, Achille en Pier Giacomo Castiglioni en Isamu Noguchi.

Postmodernisme, eclectisch en speels

Postmodernisme (ca. 1966-1990) reageerde speels en eclectisch op het modernisme, met verwijzingen naar geschiedenis en cultuur. Belangrijke figuren? Ettore Sottsass en de Memphis Groep. Ook Philippe Starck hoort in deze stroming thuis.
 

Artemide design lamp van Aulenti en Robin Noordam
Artemide Patroclo door Gae Aulenti 1975

New Simplicity, minimalisme en functionaliteit

New Simplicity (vanaf de jaren 80) bracht minimalisme en functionaliteit terug. De focus ligt op zuivere vormen. Bekende ontwerpers zijn Marc Newson en Jasper Morrison, die ontwerpen maken die tijdloos en functioneel zijn.

Design Art/Collectible Design, vervaging tussen kunst en functioneel design

Design Art/Collectible Design (vroege jaren 90 - heden) vervaagt de grenzen tussen functioneel design en beeldende kunst. Meubels, objecten en gebruiksvoorwerpen krijgen hier een artistieke insteek en zijn meer dan praktisch – ze worden ook als kunstwerken gezien. Denk aan werk van Maarten Baas, Studio Job, Zaha Hadid en Ron Arad.

Natuurlijk zijn er naast de genoemde stromingen nog talloze anderen zoals Shaker, Werkbund, Italian Modern, Pop Design, Scandinavian Modern, Minimalisme, etc. en nog zoveel fantastische ontwerpers.
 

stoel van Robin Noordam en zijn blog Blik op Design
Hidden POF 1 lichtstoel door N2 1997-2000

Welk design past er bij mij?

Nu we een greep uit de enorme designgeschiedenis hebben gezien, komt de vraag: wat past bij jou? Wat vind je mooi? Dit is misschien wel de meest relevante vraag, je moet er immers iedere dag naar kijken en het gebruiken. 

Hoe ontdek je wat je mooi vindt? Het begint bij onderzoek. Voel je meer voor Bauhaus of Mid-Century? Voor Art Deco of Postmodern? Lees je in over een stijl die je aanspreekt. Wie waren de ontwerpers toen? Wat zijn de kenmerken en wordt het nog gemaakt? Ga je voor nieuw of origineel/vintage? Deze vragen brengen je allemaal dichter bij wat echt bij jou past. In de volgende blog gaan we het hebben over de vraag ‘Hoe stap je in de wereld van design’. Wil je meer lezen over de verschillen tussen gewone meubels en design meubels, dat kan je lezen in deze blog.

Vergelijk prijzen van nieuw en tweedehands design

Bekijk nieuwe, tweedehands en showroommodellen in designfinder

naar designfinder

Design uit dit artikel kopen?

Net zoals in de vorige blog is niet al het design dat Robin heeft genoemd nog als nieuw te krijgen. Als je hierboven in de blog op de linkjes klikt kom je uit bij het design van de ontwerper of het merk. Zoals de Thonet No. 14 die nu iets gewijzigd nog steeds te koop is. Of bijvoorbeeld de iconische Zigzag stoel van Gerrit Rietveld. Sinds kort vind je ook tweedehands design in designfinder. We onderzoeken momenteel nog de mogelijkheden om vintage design toe te voegen dat niet meer nieuw verkrijgbaar is. In designfinder bekijk je de actuele prijzen van meer dan twintig aangesloten designshops, zet je favorieten op je wishlist en stel je prijsalerts in. Daalt de prijs? Dan krijg je direct een seintje! Zo hopen we dat er meer design verkocht wordt en minder fast furniture!

Naar designfinder

Robin Noordam volgen? Dat kan via zijn fotografie Instagram account @robinnoordam of @maber_interior. Of bekijk meer op zijn website robinnoordam.nl. De foto's uit deze blog zijn geschoten door Robin. 

Terug naar het overzicht

  • Muuto
  • &Tradition
  • Hay
  • Kartell
  • Foscarini
  • FLOS
  • String
  • Fritz Hansen
  • Driade
  • Louis Poulsen
  • Tom Dixon
  • USM
  • Moooi
  • Ligne Roset
  • Knoll
  • Vitra
  • Artemide

Designweb

Deze optie komt binnenkort!

  • Voeg designitems toe aan je wishlist om later te kopen.
  • Krijg meldingen bij prijsdalingen van items op je wishlist.